Connect with us

Hi, what are you looking for?

Huis & tuin

Zo herken je makkelijk en snel een Aziatische hoornaar

De media staan ieder voorjaar bol van berichten over de Aziatische hoornaar. Dit jaar lijkt het zelfs dat er meer Aziatische hoornaars zijn dan de inheemse Europese hoornaars. Het is alleen nog steeds zo dat er meer Europese hoornaars in Nederland zijn dan Aziatische hoornaars. Hoe herken je die Aziatische hoornaar nu, en wat moet je doen als je een Aziatische hoornaar hebt gezien?

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Niet iedereen kan een Aziatische hoornaar zo op het blote oog herkennen, en dat is ook helemaal niet gek. Heb je overlast van wespen, zit ergens een wespennest waar je problemen mee hebt of verwacht, of is er een andere reden om actie te ondernemen, dan is het wel handig om de verschillende wespensoorten te kunnen herkennen. Dat geldt met name voor de Aziatische hoornaar.

Een paar kenmerken waarmee je snel de Aziatische hoornaar kan herkennen:

  • Groter dan de gewone wesp en Duitse wesp, ongeveer 2 tot 3 centimeter;
  • Zwarte kop en zwart borststuk, zwarte poten met gele uiteinden;
  • Overwegend zwart achterlijf met 2 smalle oranje-gele banden en 1 brede oranje-gele band onderaan het achterlijf.

Op basis van bovenstaande kenmerken kan je dus al snel bepalen of je een Aziatische hoornaar hebt gezien. In onderstaande vergelijking zie je de verschillen tussen de honingbij, Duitse wesp en Europese hoornaar met de Aziatische hoornaar, wat je ook verder helpt.

Van groot naar klein: een honingbij, een Duitse wesp, die net iets groter is dan een euromunt, een euromunt ter vergelijking, een Aziatische hoornaar die een slag groter is dan de euromunt en een Europese hoornaar die ongeveer anderhalf keer zo groot is als een euromunt. De verschillen in tekening zijn ook opvallend, de honingbij is bruingelig met zwart, de Duitse wesp is heel duidelijk geel met zwart en met zwarte stippen op de gele banden, de Aziatische hoornaar is voornamelijk zwart met wat oranje-geel, en de Europese hoornaar is een soort grote versie van de Duitse wesp, maar wel met meer bruin bij het middenstuk, de kop en de poten.

Afbeelding: Vespa-Watch, CC BY 4.0 – https://vespawatch.be/assets/images/identification-comparison-euro.jpg

Weet je zeker dat het een Aziatische hoornaar is?

Op basis van de drie belangrijkste uiterlijke kenmerken kom je een heel eind, maar je kan je nog vergissen. Zo voldoet de reuzenhoutwesp grotendeels aan deze kenmerken. Deze grote wesp is alleen nog groter dan de Aziatische hoornaar en wordt wel 4 tot 6 centimeter lang. Deze wesp is algemener dan de Aziatische hoornaar, die in Nederland nog als ‘zeer zeldzaam’ beschouwd wordt.

Grote wesp met lange gele antennes, gele poten, een zwart borststuk en zwarte kop, maar wel met geel achter de ogen, en een achterlijf met veel zwart en een groot geel achterstuk. Er zit een lang dun geel uitsteeksel aan het achterlijf en daaronder zie je een nog langer bruin uitsteeksel, wat de legboor is. De wesp zit op een stuk hout en heeft doorzichtige vleugels met een bruine gloed.
Reuzenhoutwesp
Foto: Holger Gröschl – https://www.naturspektrum.de/ns1.htm, CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=807704

Zo zie je maar, de kans dat je een Aziatische hoornaar ziet is al vrij klein, en je kan deze invasieve wespensoort ook nog eens verwarren met een totaal andere soort die niet eens steekt.

Aziatische hoornaar versus Europese hoornaar

Dat mensen de Aziatische hoornaar nogal eens verwarren met de Europese hoornaar is ook niet heel gek. Beide zijn grote wespensoorten die indrukwekkend brommen wanneer ze langs je komen vliegen. En ze maken over het algemeen hun nesten in bomen, al doet de Europese dat vooral in holen in bomen en de Aziatische in hoge boomtoppen.

Visueel zijn er wel duidelijke verschillen, zoals het formaat en de kleuren, zoals je hieronder heel duidelijk kan zien:

De Aziatische hoornaar en Europese hoornaar naast elkaar. Met streepjes wordt een aantal punten als onderscheid aangemerkt. De kop en het borststuk van de Aziatische hoornaar zijn zwart, de poten zijn zwart en geel en er is 1 gele band op het achterlijf zichtbaar. De Europese hoornaar heeft een roodbruine kop en borststuk, roodbruine poten en een overwegend geel achterlijf. Het verschil in formaat is ook duidelijk, de Europese hoornaar is zo'n 20% groter dan de Aziatische hoornaar.

Afbeelding: Vespa-Watch, CC BY 4.0 – https://vespawatch.be/assets/images/identification-comparison-velutina-crabro.jpg

Wat moet je doen als je een Aziatische hoornaar ziet?

Zie je een Aziatische hoornaar, meld deze dan via Waarneming.nl. Hiervoor heb je wel een zo duidelijk mogelijke foto van de wesp nodig, je hebt er geen account voor nodig. Door dat te doen help je wel om verspreiding deze invasieve exoot in Nederland te beperken.

Bij het kenniscentrum insecten EIS vind je een handig stappenplan wat te doen als je een hoornaarsnest hebt gevonden.

Is een steek gevaarlijk?

De Aziatische hoornaar wordt in sommige media agressief genoemd, waarbij de benamingen ‘monsterwesp’, ‘horrorwesp’ en ‘terrorwesp’ niet geschuwd worden. Je zou denken dat mensen gevaar lopen als er meer van deze hoornaars in ons land komen.

Dat is geenszins het geval. Aziatische hoornaars zijn minder snel geneigd om te steken dan limonadewespen, en een steek is niet gevaarlijker dan de steek van welke andere wespensoort ook. Het gif is hetzelfde als dat van de limonadewespen, dus er is geen sprake van groter gevaar. Mensen die allergisch zijn voor wespengif lopen wel gevaar, maar niet meer of minder dan bij de steek van andere wespen.

Maak ze zelf niet dood

Heb je een Aziatische hoornaar gespot, maak deze dan niet zelf dood. Pas wanneer je 100% zeker weet dat het een Aziatische hoornaar is, kan er actie worden ondernomen. Dat kan zijn invriezen wanneer je een koningin hebt kunnen vangen, tot het laten verwijderen van een nest wanneer er al werksters zijn.

Raadpleeg het al eerder genoemde stappenplan van EIS Nederland of neem contact op met de Wespenstichting voor advies of hulp van een wespenconsulent. Het is belangrijk dat je 100% zekerheid hebt, zodat je niet ongewild een ander nuttig insect doodmaakt.

Uitleg in video

Deze video legt heel rustig de verschillende herkenningspunten van de Aziatische hoornaar én de verschillen met de Europese hoornaar uit, met als terechte afsluiter de waarschuwing nooit zelf een nest te vernietigen:

Omdat de video van het Vlaams Bijeninstituut is, geven ze het advies om een melding te doen bij Vespa-Watch. Voor Nederland geldt dus dat je een foto uploadt naar Waarneming.nl of contact opneemt met EIS als je twijfelt.

Ook interessant

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Elektronica

Refurbished en tweedehands zijn begrippen die nog weleens door elkaar worden gebruikt. Terwijl er toch echt een duidelijk verschil in betekenis is. Wat zijn...