Connect with us

Hi, what are you looking for?

Financieel

‘Consument loopt risico op in huis halen van onveilige producten door dropshipping’

Terwijl de dropshipwebshops als paddenstoelen uit de grond schieten, regent het klachten over dropshippers en hun leveringen. Producten worden niet geleverd, of het duurt veel langer dan verwacht, en dan blijkt vaak ook nog eens dat de producten elders veel goedkoper worden aangeboden.

Hogere prijzen en onveilige producten

De Consumentenbond waarschuwt voor dropshipping omdat de prijs van een product dan een stuk duurder kan zijn dan bij de oorspronkelijke aanbieder. “Maar via dropshipping lopen consumenten ook het risico onveilige producten in huis te halen”, zegt Ilse van Wijk, onderzoeker bij VeiligheidNL.

“Bij dropshipping is er sprake van een verkoper die direct levert aan de klant via de producent; de verkoper heeft zelf geen voorraad. Hierdoor is de controle op de veiligheid lastig.”

Bewuster bestellen

“Doordat we steeds meer online bestellen, is het belangrijk dat consumenten zich bewuster worden wat ze bestellen en waar ze dat doen. Soms lijkt een webwinkel Europees, maar komen de producten alsnog uit landen buiten Europa via dropshipping. De aangekochte producten vallen hierdoor buiten alle (in de EU en Nederland gestelde) veiligheidsgaranties” aldus Van Wijk.

“Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat er stoffen inzitten die wij hier in Nederland niet toestaan, zoals hormoonverstorende stoffen, of dat het geluid van speelgoed veel te hard is en gehoorschade tot gevolg heeft bij kleine kinderen. Toezicht op de veiligheid en kwaliteit van deze online gekochte producten is slechts heel beperkt mogelijk.”

Slechts 11 procent bekommert zich om veiligheid

Bij online aankopen maken consumenten zich vooral zorgen over of het product wel op tijd komt of überhaupt geleverd wordt. Slechts 11 procent van de mensen die online elektronische artikelen of speelgoed bestelt, vraagt zich af of het product wel veilig is, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Dropship-cursussen

Het is ook opletten geblazen bij dropship-cursussen die bij tijd en wijle flink worden gepromoot. De ene keer kom je niet onder de advertenties uit die ze op YouTube zetten, de andere keer vind je zogenaamde reviews op websites die geen of bijna geen kritiek hebben en je vooral aanzetten om zo’n cursus te kopen. En dat is niet voor niets, zo toonde NOS Stories aan:

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...