Connect with us

Hi, what are you looking for?

Huis & tuin

Waarom een heerlijke geur in huis je zo blij maakt

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt en kan ook heel vervelend zijn als het niet lekker ruikt. Geur heeft invloed op hoe je je voelt. Positief en negatief. Weet je eigenlijk waardoor dat komt? Wij zochten het voor je uit en hebben een aantal geur tips waarvan jij hopelijk heel blij wordt.

Wat geur met je doet

Wat bij veel mensen nog onbekend is, is dat de reukzin ons krachtigste zintuig is en als enige zintuig direct verbonden met onze herinneringen en emoties. Geur ligt namelijk in directe verbinding met de amygdala, het gedeelte in de hersenen waar onze herinneringen en emoties worden opgeslagen. Dat is ook de reden waarom een bepaalde geur je soms ineens aan iets of iemand doet denken.

Ga maar eens na: wanneer je een bepaalde geur ruikt en je aan een situatie of een persoon moet denken, die specifieke geur heb je daar geroken en dat heeft indruk gemaakt. Je hebt de geur gekoppeld aan het gevoel en de emoties die daarbij te voelen waren. Het gevoel dat je er destijds bewust of onbewust bij kreeg, zul je nu opnieuw ervaren wanneer je de geur ruikt.

Deze kennis kan in ons voordeel werken. Nu we weten hoe geur invloed heeft op hoe we ons voelen, kunnen we geur -net als de inrichting van ons huis- gebruiken om een positieve sfeer te creƫren en een positieve emotie bij onszelf op te roepen waarin we graag thuiskomen.

Hoe krijg je een positieve geur in huis?

Het meest voor de hand liggende voor een fijne geur in huis is zorgen dat je je woning opgeruimd en schoon houdt en dat je regelmatig een frisse doek over de planken haalt. Dan ruikt het vanzelfsprekend aangenaam en lekker fris. Dit frisse gevoel is vaak helaas van korte duur, maar gelukkig zijn er ook andere manieren waarop je je huis altijd van een heerlijke geur kunt voorzien. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van een geurverspreider of een aroma diffuser?

Ultrasone diffuser of koudeluchtdiffuser?

Een geurverspreider, ook wel aroma diffuser genoemd, is een apparaatje waarmee je je ruimte gemakkelijk kunt voorzien van een heerlijke geur. Je vult het apparaat met een geurolie en laat hem vervolgens zijn gang gaan. Hierin heb je de keuze uit een geurverspreider op waterbasis, ultrasone diffuser genoemd; of een geurverspreider die de pure olie vernevelt met lucht, ook wel koudelucht-aromadiffuser genoemd.

De ultrasone diffuser geeft een natte waterdamp waar je ongeveer 2-4 uur mee doet en de koudelucht-aromadiffuser geeft een droge ultrafijne nevel waar je ongeveer 3-7 maanden mee doet. Dat is een groot verschil en het zit hem dus voornamelijk in de tijd waarmee je met een volle diffuser kunt doen. Ook de duurzaamheid van het product, de effectiviteit en de handelingen die je wel of niet iedere keer moet verrichten zijn verschillend.

Een ultrasone diffuser moet je zo om de vier uur opnieuw vullen met water en geurolie. Een koudelucht-aromadiffuser vul je eenmalig en je hoeft er vervolgens maanden niets anders mee te doen dan hem aan en uit te zetten, wat vaak ook nog automatisch gaat. In essentie is de koudelucht-aromadiffuser een zelfde soort geurverspreider die je ook wel in de wellness of in hotels tegenkomt, maar dan voor thuis. Ook kun je bij de koudelucht-aromadiffuser vaak zelf de intensiteit en vaste momenten instellen, zodat de diffuser precies werkt wanneer jij dat wilt. En natuurlijk zijn daar tegenwoordig ook apps voor.

Diffuser aanschaffen? Dit zijn onze tips

Ben je zover om een geurverspreider aan te schaffen voor thuis? Hoe maak je dan de keuze?

Ga eerst eens na van welke geuren jij blij wordt. Is het bijvoorbeeld een houtachtige geur, of misschien vind je juist frisse citrusgeuren lekker? Misschien word je heel blij van bloemige geuren omdat jouw associatie daarmee nou eenmaal positief is, of zijn het de warme en ronde geuren waarbij jij je goed voelt. Welke geuren het ook zijn, bedenk eens met welke geuren jij een positieve associatie hebt en ga daar naar op zoek. Weet je nog niet welke geuren jij lekker vindt, dan is dat ook helemaal prima. Je kunt bij sommige merken geursamples proberen om te ontdekken wat bij je past, hoe handig is dat? 

Heb je een heerlijke geur gekozen en een diffuser aangeschaft, dan kan de geurpret beginnen en parfumeer jij je woning als nooit tevoren. Veel geurplezier!

Ook interessant

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...

IT & Tech

WordPress is een gratis CMS systeem waarmee je zeer eenvoudig en gratis een prachtige website kan maken. Nog niet overtuigd? Weet dan dat wereldwijd...