Connect with us

Hi, what are you looking for?

Gezondheid

Nationale Zaaidag kans voor bloeiende bedrijventerreinen

Zaterdag 22 april is het voor de tiende keer Nationale Zaaidag. De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden roepen particulieren, gemeenten en scholen op om bloemstroken aan te leggen. Bedrijven vallen alleen niet onder de doelgroep. Dat terwijl maar één procent van de 100.000 hectare bedrijventerrein in Nederland uit natuurlijke elementen bestaat.

Daarom is deze dag een uitgelezen kans om bedrijventerreinen bloeiend te maken door samen met collega’s de bloemetjes buiten te zetten, stelt Esther de Groot van Stichting Simular.

Groene omgeving zinvol voor mens en dier

“Bedrijventerreinen staan bekend als versteende gebieden met een troosteloze aanblik. Dat is zonde”, zegt De Groot. De adviseur duurzaam ondernemen bij Stimular vervolgt: “Mensen die er werken zorgen namelijk voor veel bedrijvigheid. Onderzoeken tonen aan dat een groene omgeving helpt tegen stress en een positief effect heeft op de mentale gezondheid.

In tijden van personeelstekorten en burn-outs is dat genoeg reden om voor groen te gaan. Bedrijventerreinen zijn hierdoor aantrekkelijker voor werknemers, maar ook voor vogels, insecten en andere dieren.”

Inzaaien op eigen terrein

De Groot: “Het is hoog tijd dat werkgevers en werknemers elkaar wakker schudden om aan de slag te gaan. Vergroenen is het leukst, effectiefst en gaat het snelst als collega’s samen aan de slag gaan. Zadenmengsels voor inheemse, wilde planten en voorjaarsbloeiers, zoals Gewone margriet, Wilde hyacinten en Knoopkruid zorgen voor direct zichtbaar resultaat.

Een andere optie is om je bedrijf aan te melden als voedselbank voor bijen, waar andere ondernemers op het bedrijventerrein zaden kunnen afhalen.”

Deel het succes: vergroenen werkt aanstekelijk

Esther de Groot geeft nog een zakelijke tip: “Als de voorjaarsplanten zijn geplant en de inheemse wilde plantenmengsels zijn gezaaid, is het belangrijk om het succes te delen. Bijvoorbeeld via een nieuwsbrief, LinkedIn of de website. Als er een ondernemersvereniging op het bedrijventerrein actief is, helpt het als deze aandacht aan vergroening besteedt. Een goed bloeiend voorbeeld doet namelijk goed volgen.”

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...