Connect with us

Hi, what are you looking for?

IT & Tech

Wanneer betaalde WordPress plugins een goede keuze zijn

WordPress is een gratis CMS systeem waarmee je zeer eenvoudig en gratis een prachtige website kan maken. Nog niet overtuigd? Weet dan dat wereldwijd WordPress een marktaandeel van meer dan 40% heeft.

Ook voor mijn website maak ik hiervan gebruik. In de basis werkt het zeer goed en dankzij de vele thema’s kan je altijd een mooie look and feel voor jouw website vinden.

Ontbrekende functionaliteiten zoals een formulier, sociale deelknoppen of nieuwsbriefsysteem kan je eenvoudig toevoegen door plugins te installeren. Op WordPress.org zijn bijna 60.000 gratis plugins te vinden.

Mijn betaalde plugins:

Gratis is natuurlijk altijd beter dan betaald denken velen, maar door de jaren heen heb ik geleerd dat dit niet altijd zo is. Ik moet bekennen dat ik jaren geleden ook begonnen ben met gratis plugins. Doordat mijn hobby van af en toe een blogje schrijven steeds serieuzer werd begonnen de eisen aan mijn website ook serieuzer te worden.

Voor sommige ben ik overgestapt op de betaalde plugins en in dit blog vertel ik waarom.

Voor de snelheid: WP-Rocket

WP Rocket plugin voor cache en het sneller laden van jouw website.

WordPress staat erom bekend niet altijd even snel te zijn. Hoe meer plugins, hoe trager de website. Gebruik je veel foto’s dan heeft dat ook een negatief effect op de laadtijd. Om dit te versnellen kan je gebruik maken van cache optimalisatie.

In het kort komt er op neer dat jouw website alvast voorbereid wordt zodat deze klaarstaat voor de honderden bezoekers die je per dag ontvangt. Normaal moet WordPress iedere pagina voorbereiden, de tekst uit de database halen en de afbeeldingen van de server. Met cache hoeft dat niet meer.

Vroeger gebruikte ik Autoptimize voor CSS en JS optimalisatie en WP Super Cache voor het snelladen van pagina’s. Maar sinds een aantal jaren gebruik ik WP Rocket die beiden plugins overbodig maakt omdat hij hetzelfde doet.

WP Rocket is een zeer krachtige plugin die naar mijn ervaring ook veel beter presteert dan Autoptimize en WP Super Cache. Dit merk je bij honderden bezoekers per dag of meer.

Kosten: 49 dollar per jaar

Voor advertenties: Advanced Ads

Zoals je eerder al kon lezen is mijn hobby steeds serieuzer geworden. Ik schrijf meer blogs en help meer mensen met vragen op het gebied van computers en websites dan 5 jaar terug.

Dit betekende dat ik vorig jaar de hosting bij Antagonist ook heb moeten verhogen. Te vaak zagen mijn bezoekers een wit scherm of een wazige foutmelding door een piekbelasting.

Als tegemoetkoming in de kosten + de tijd die ik in mijn website steek heb ik sinds een aantal jaren advertenties op mijn site. Om deze gemakkelijk te kunnen beheren maak ik gebruik van de betaalde plugin Advanced Ads Pro.

Ik heb eerst een tijdje Advanced Ads gebruikt maar met de Pro versie heb je meer mogelijkheden zoals cache ondersteuning, meer plaatsingsmogelijkheden en bescherming tegen klikfraude.

Kosten: 49 dollar per jaar

Voor beveiliging: Wordfence Premium

Jarenlang gebruikte ik al de gratis variant van Wordfence om mijn website te beschermen tegen hackers, botjes en allerlei andere soorten aanvallen. Hoe meer content je hebt, hoe meer bezoekers en hoe meer aanvallen je krijgt lijkt het wel.

Sinds een paar maanden viel het op dat de aanvallen op mijn website stegen. Om mijn website beter te beschermen heb ik de betaalde Premium licentie gekocht. Het grootste voordeel is dat je niet 30 dagen achterloopt op de updates voor nieuwe aanval methodes. In de gratis variant loop je toch een beetje achter de feiten aan.

Jammer is wel dat deze plugin best prijzig is voor de extra functionaliteit die je krijgt. Maar ik ben van mening dat het dat wel waard is. Ik heb bij andere bedrijven al een aantal keren meegemaakt dat de website gehackt is en ik voorkom dat liever.

Kosten: 99 dollar per jaar

Vormgeven van website: Elementor Pro

Door de jaren heen heb ik een aantal thema’s gebruikt. Mijn huidige thema is Phlox. Maar ik wilde bepaalde dingen die hier niet mogelijk mee zijn. Daarom heb ik de Elementor page builder geïnstalleerd. Wat mij betreft een van de fijnste page builders die op dit moment op de markt beschikbaar is.

In eerste instantie begonnen met de gratis versie, maar na verloop van tijd kwam ik erachter dat de betaalde versie nodig had. Zo kan je in de betaalde versie popups, headers, footers, templates, display conditions gebruiken en heb je de beschikking over veel meer widgets.

Widgets zijn de functionaliteiten die je aan een pagina toe kan voegen zoals een overzicht van blogs, afbeeldingen, animaties, aftelklokken etc.

> Bekijk meer blogs over Elementor

Dankzij Elementor Pro heb ik ook weer een optimalisatie uit kunnen voeren omdat er ook een Form Widget inzit. Hierdoor kon ik de plugin Contact Form 7 verwijderen. Overigens is Contact Form 7 ook een prima plugin om simpele formulieren mee te maken.

Ik adviseer iedereen die Elementor heeft om over te stappen op de Pro versie. Dat is het geld zeker waard.

Kosten: 49 dollar per jaar

Conclusie: is gratis niet goed genoeg dan?

De betaalde plugins die ik heb bieden mij de functionaliteiten voor snelheid, beveiliging, geld verdienen en het vormgeven van mijn website die ik nodig heb. Daarnaast krijg je van de ontwikkelaars sneller ondersteuning bij problemen.

Dat betekent niet dat je geen prima website kan maken met alleen gratis plugins. Maar soms kom je op het punt dat de gratis versie niet voldoet, je kan dan een andere gratis plugin kiezen of de betaalde versie kopen van de plugin die je al geïnstalleerd hebt.

Gratis plugins zoals Autoptimize, Yoast SEO, Simple History zijn zeker perfect en ik raad ook die nog steeds aan!

Blogs voor anderen schrijven?

Werk jij, net als ik, samen met bedrijven om content over diensten of producten te schrijven? Dan kan de Public Post Preview plugin handig zijn om een preview versie te kunnen delen.

Anderen kunnen hier dan feedback op geven zonder dat jij het blog moet publiceren, moeilijk moet doen met wachtwoorden of jouw blog in een mail moet versturen.

Ook interessant

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...