Connect with us

Hi, what are you looking for?

Cultuur

NiNsee en Pakhuis De Zwijger presenteren: ‘De Rehabilitatie van Tula’

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, NiNsee, en Pakhuis De Zwijger kondigen met het speciale evenement ‘De Rehabilitatie van Tula’ aan. Dit programma staat gepland op 3 oktober 2023 om 20:00 uur in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam en markeert een keerpunt in de erkenning en eerherstel van Tula en zijn medestrijders, symbolen in de strijd voor vrijheid en gelijkheid tijdens het Nederlandse slavernijtijdperk op Curaçao.

Eeuwenlang als schurk afgeschilderd

Op 17 augustus tot 19 september 1795 verzetten de tot slaaf gemaakten op Curaçao zich dapper tegen de Nederlandse slavenhouders, waarbij ze streden voor hun fundamentele mensenrechten. Tula, de koploper van deze opstand, werd op 3 oktober 1795 onrechtmatig geëxecuteerd, waarna hij eeuwenlang als schurk werd afgeschilderd door het koloniale bewind.

Jarenlang hebben verschillende kunstenaars, activisten en intellectuelen uit de Curaçaose gemeenschap gepleit voor het eerherstel van Tula. Het Curaçaose bestuurscollege, besloot om op 17 augustus 2010, de dag van de vrijheidstrijd (Dia di Lucha di Libertat), de eer van Tula en zijn medestrijders te herstellen. Dit jaar, op 3 oktober 2023, volgt ook de Nederlandse regering in dit gebaar.

Tula-lezing op 3 oktober

Het NiNsee en Pakhuis De Zwijger daarom hebben de handen ineengeslagen om op 3 oktober de Tula-lezing te organiseren, als onderdeel van de viering van dit ongekende eerherstel. Prof. mr. Wouter Veraart, hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam zal de aanwezigen inlichten over de juridische benadering en de gevolgen van het eerherstel.

Deze lezing wordt daarna gevolgd door een boeiend gesprek tussen onderzoekers, kunstenaars en andere experts uit Curaçao en andere eilanden in het Koninkrijk, over de diepgaande impact van het eerherstel op de gemeenschap.

Vijf sprekers bevestigd

De vijf sprekers voor de avond, die nu bevestigd zijn, zijn:

  • Prof. mr. Wouter Veraart: Professor Rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam
  • Zion Piggott: Oprichter van Curasoleño, Educatiemedewerker en rondleider bij het Nationaal Archief
  • Durwin Lynch: Programmacoördinator van de Master MPA in de Health and Life Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam
  • Lucia Martis: Directeur Stichting Profor 
  • Laurindo Andrea: modevormgever, modehistoricus, educatiemedewerker en rondleider Nationaal Archief

Dit evenement is een gelegenheid om te reflecteren op en te leren van een cruciaal stuk geschiedenis en de betekenis ervan voor de hedendaagse samenleving.

Toegang tot ‘De Rehabilitatie van Tula’ is gratis, wel is reserveren noodzakelijk. Kaarten kunnen worden gereserveerd via de website van Pakhuis de Zwijger.

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...