Connect with us

Hi, what are you looking for?

Elektronica

Na strengere regels onveilige producten moeten EU en Nederland doorpakken met IMVO-wet

Er komen nog strengere regels voor producten van buiten de EU, om de consument beter te beschermen tegen de aankoop van kwalitatief tegenvallende, en vooral onveilige producten. De regels hiervoor zijn door EU aangescherpt, en deze regels gaan ook in Nederland gelden. Zaak om door te pakken met deze IMVO-wet, vindt Kirsten Kossens van de ASN Bank.

Consumenten beter beschermd

“Het is heel goed dat consumenten voortaan beter worden beter beschermd tegen onveilige producten van buiten Europa”, zegt Kirsten Kossen, expert mensenrechten en IMVO bij ASN Bank. De EU heeft de regels daarover aangescherpt en minister Micky Adriaansens van Economische Zaken gaat ze ook in Nederland invoeren. Een van de redenen hiervoor is een eerlijkere concurrentiepositie voor bedrijven.

“Bedrijven horen inderdaad niet te hoeven concurreren ten koste van de veiligheid van een product. Dat geldt echter ook voor het handelen ten koste van mens en milieu. In sommige landen laat de lokale wetgeving hierover te wensen over”, zegt Kossen.

Doorpakken met Nederlandse en Europese wetgeving

De volgende stap moet daarom zijn om door te pakken met de Nederlandse en Europese wetgeving die ervoor zorgt dat producten die de EU binnenkomen gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Dat betekent dat er in de keten geen mensenrechten worden geschonden, geen gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid en dat het milieu geen schade wordt aangedaan. Als dit kan voor veilige producten, dan kan het ook voor andere vormen van onveiligheid en schade.

Consumenten zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat de aankopen die zij doen onder verantwoorde omstandigheden tot stand zijn gekomen.

Corporate Sustainability Due Diligence Directive

Er wordt al geruime tijd onderhandeld over dergelijke wetgeving, de zogenaamde Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Kossen hierover: “Het is goed dat het gesprek daarover loopt, maar het is nodig nu de volgende stap te nemen door dit vast te leggen in een ambitieuze wet voordat er in 2024 nieuwe verkiezingen zijn voor het Europees Parlement.

We zijn blij dat ook dat het Nederlandse kabinet zich hier hard voor maakt. We hopen dat Nederland snel het goede voorbeeld geeft door de invoering van stevige wetgeving voor IMVO.”

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...