Connect with us

Hi, what are you looking for?

Reizen en vakantie

Met deze tips overleef je de Amazone en Alaska

De wereld is weer open en mensen kunnen niet wachten om erop uit te trekken. De één kiest voor de luxe van een hotel, de ander verkent liever de woeste natuur. Zo ook ontdekkingsreiziger Hazen Audel, die op overlevingsreis gaat door de bloedhete Zuid-Amerikaanse Amazone. Aan de andere kant van Amerika probeert een groep jongvolwassenen zich staande te houden in het ijskoude gebied van de Noord-Amerikaanse staat Alaska.

National Geographic-series als inspiratie

In de nieuwste seizoenen van de National Geographic-series ‘Primal Survivor: Escape the Amazon’ en ‘Alaska: The Next Generation’ laten zij zien hoe te overleven in extreme omstandigheden. Deze series zijn de inspiratie voor deze tips om te overleven in de Amazone en Alaska.

Tips van een echte survivalexpert

Dat het een enorme uitdaging is om te kunnen overleven in deze bloedhete en ijskoude gebieden, weet ook onze enige echte ‘Nederlandse Hazen Audel’: survivalexpert Clemens Disch. Clemens, die alle deelnemers van Expeditie Robinson traint, weet als geen ander wat de gevaren van koude gebieden als Alaska en de extreme hitte en vochtigheid van de Amazone zijn.

Hij vertelt hierover: “Het zijn vaak de simpele dingen die in dit soort omgevingen al snel voor problemen kunnen zorgen. Waar je ook gaat survivallen, het vinden van eten en een geschikte plek om te schuiven of overnachten is cruciaal. Ook heb je te maken met gevaarlijke dieren en insecten en is medische hulp vaak niet snel beschikbaar.”

Over Primal Survivor: Escape the Amazon

In het tweede seizoen van ‘Primal Survivor: Escape the Amazon’ gaat Hazen Audel zijn zwaarste uitdaging tot nu toe aan. Hij baant zich een weg door een tropisch Amazone-oerwoud van 800 km met enkel traditionele overlevingsmethoden. Dit doet hij ook nog eens in de gevaarlijkste tijd van het jaar: het regenseizoen.

Audel is een van ’s werelds meest ervaren survivors. Zijn manier van survivallen is niet aan te raden voor leken. Voor wie toch graag het prachtige Amazone-gebied wil bezoeken, heeft Clemens Disch een aantal basistips.

Tip 1: Neem een gids mee

Zelfs voor ervaren avonturiers is een gids meenemen geen overbodige luxe. De Amazone is een prachtig gebied waar je optimaal kunt genieten van alle flora en fauna, maar die brengen ook gelijk gevaar met zich mee. Er zijn in de wildernis namelijk tal van dodelijke insecten, reptielen en vissen. Daarnaast kun je snel verdwaald raken. Neem dus echt een gids mee die het gebied goed kent.

Tip 2: Navigatie

Mocht je toch alleen op pad zijn gegaan en geen navigatiemiddelen bij je hebben, laat dan een spoor achter. Hierdoor kun je de weg makkelijker terugvinden. Je kan een pad maken door stenen of takken in een vorm te leggen, takken te breken die op ooghoogte hangen of door kruisjes in bomen te zetten.

Tip 3: Zoek waterstroompjes

Als je verdwaald bent, zoek dan naar waterstroompjes. Volg deze vervolgens met de stroming van het water mee. Deze leiden namelijk vaak naar grotere rivieren. Wanneer je deze blijft volgen is de kans groter dat je een dorp tegenkomt dan wanneer je in de bossen blijft. Vind je geen waterstroompje? Ga dan op zoek naar sporen van dieren en probeer die te volgen. Dieren weten over het algemeen altijd water te vinden.

Tip 4: Bouw een onderkomen

Wanneer je in de Amazone blijft overnachten, zorg dan dat je op tijd (voor het donker wordt) een onderkomen hebt gebouwd. ’s Avonds loop je in de jungle grotere kans op verwondingen en om ten prooi te vallen aan dieren. Zorg bij het bouwen van jouw schuilplaats dat je van de grond af ligt. Probeer ook een vuurtje te maken. Het houdt beesten op afstand en door de rook heb je minder last van vliegende insecten.

Tip 5: Waterdichte schoenen

Goede, stevige loopschoenen zijn sowieso een must als je de jungle intrekt. Omdat de Amazone erg vochtig is, wil je ook dat ze waterdicht zijn. Wanneer je natte voeten hebt, loop je in dit gebied snel een bacteriële- of schimmelinfectie op.

Over Alaska: The Next Generation

Alaska is het tegenovergestelde van de Amazone en brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. De nieuwe generatie die zich hier heeft gevestigd, weet dat het behoorlijk wat vindingrijkheid en geduld eist om er te kunnen leven. Michael Menzo, Alex Javor en de familie Rowland worden dagelijks op de proef gesteld om te overleven in het barre arctische klimaat.

In het nieuwe seizoen van ‘Alaska: The Next Generation’ geven zij een kijkje in hun leven en bewijzen ze dat alledaagse dingen zoals voedsel daar niet vanzelfsprekend is.

Man die capuchon met bontkraag op zijn hoofd heeft met daaronder een kamikaze pilotenmuts. Op de achtergrond een wazig winters tafereel met sparren met daarop flink wat sneeuw.

Voor wie ook graag een keer het avontuur aangaat om te survivallen in Alaska, heeft Disch ook belangrijke tips.

“In koude gebieden is het moeilijk om aan eten en drinken te komen. Daarnaast is het, hoe simpel het ook klinkt, van levensbelang om warm te blijven. Onderkoeling gebeurt snel en jezelf dan opwarmen is vrijwel onmogelijk, zeker als je alleen bent. Onderstaande tips liggen misschien voor de hand, maar maken het verschil tussen leven en dood,” aldus Clemens.

Tip 1: Blijf droog

Zorg dat je altijd droog blijft. Zoek beschutting bij natte regen en ga niet onnodig hard werken, want daardoor ga je zweten en ook dat kan bevriezen.

Tip 2: Zoek dennenbomen

Dennenbomen geven de beste natuurlijke beschutting. Ze behouden hun naalden in de winter waar sneeuw op blijft liggen. Hierdoor creëren deze bomen een mooie en meestal droge schuilplaats.

Tip 3: Sneeuw

Door de droge winterlucht kun je snel uitdrogen. Als er sneeuw ligt, kun je dit tijdens een wandeling of andere actieve bezigheid eten. Maar let op; doe dit niet wanneer je uitrust of minder actief bent, dan koelt het je lichaam te snel af en kun je onderkoeld raken.

Tip 4: Handschoenen

Als jij je handschoenen even niet draagt, zorg dan dat je ze altijd ergens stopt waar ze door jouw lichaamstemperatuur niet kunnen bevriezen. Hierdoor blijven ze op temperatuur en kun je ze makkelijk aantrekken.

Tip 5: Onderkoeling-test

Om te testen of je onderkoeld bent of raakt kun je de vingertoppen-test doen. Hiervoor probeer je een voor een je vingertoppen tegen je duimtop te tikken. Lukt dit niet meer? Dan weet je dat je tegen onderkoeling aanzit of zelfs al onderkoeld bent.

Ook interessant

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Elektronica

Refurbished en tweedehands zijn begrippen die nog weleens door elkaar worden gebruikt. Terwijl er toch echt een duidelijk verschil in betekenis is. Wat zijn...