Connect with us

Hi, what are you looking for?

IT & Tech

Laptops met Intel versus AMD: welke zijn het goedkoopst?

Nadat AMD de Ryzen-serie lanceerde voelde Intel de hete adem in de nek van hun enige concurrent. In 2021 kondigde de chipfabrikant dan ook hun twaalfde generatie Core-processoren aan. Deze Alder Lake-processoren moeten als snelste processoren ooit van Intel concurrent AMD naar de kroon steken. AMD was met hun Ryzen-serie echter betaalbaarder met vergelijkbare specs, dus rijst de vraag: hoe verhouden de prijzen tussen laptops met de nieuwe Intel processoren en AMD Ryzen zich?

Onderzoek op prijs als (eerste) indicatie

Wie op zoek gaat naar een nieuwe laptop heeft daarbij een budget en een wensenlijstje qua specs. Of wellicht een van beide, waarbij het wensenlijstje ondergeschikt is aan het budget, of het budget bepaalt juist welke specs er haalbaar zijn. De prijs van de processor heeft invloed op de prijs van de laptop en als een fabrikant goedkoper uitpakt, kan de keuze voor de laptop dus bepaald worden door het merk processor. Media van Morgen deed een onderzoek op prijs om een eerste indicatie te hebben of AMD nog steeds goedkoper is.

Verschillende aanbieders, vergelijkbare laptops

Voor een evenwichtig beeld zijn webshops van verschillende aanbieders bezocht en op basis van de filtermogelijkheden zo vergelijkbaar mogelijke laptops vergeleken op prijs. De specs die identiek waren:

  • Schermgrootte
  • Werkgeheugen
  • Opslagruimte

Om het beste vergelijk te maken is daarbij bij iedere webshop gekozen voor de meest voorkomende specs met als startpunt het grootste aantal processoren van beide merken. Zo was dat bij BCC een 15 inch beeldscherm, 16 GB werkgeheugen en 512 GB opslagruimte, plus een NVIDIA GeForce RTX videokaart. Dat leverde bij BCC een selectie van 14 laptops op. Bij andere aanbieders is op dezelfde manier geselecteerd, waarbij in alle gevallen de Intel Core i7 en AMD Ryzen 7 de basis vormden. Alle aanbieders bleken het grootste aanbod te hebben in laptops met deze processoren. Waar mogelijk is op zoveel mogelijk andere vergelijkbare specs geselecteerd.

Verwachting prijsonderzoek: Intel concurreert ook op prijs

Aangezien de strijd tussen AMD en Intel hevig is, was de verwachting dat de nieuwe generatie processoren van Intel ook op prijs zouden kunnen concurreren. Deze verwachting is in dit prijsonderzoek als uitgangspunt genomen en gestaafd. Het feit dat nog niet alle laptops met Intel processoren al van de nieuwste generatie processoren is voorzien, maakte het onderzoek complexer omdat juist de prijs voor die twaalfde generatie het uitgangspunt was.

Prijsverschillen lopen enorm uiteen

Het verschil in aanbod op de verschillende webshops levert een enigszins vertekend beeld op. Omdat filters per webshop verschillen is het vergelijk dus ook niet een op een te maken. Mede daarom is dit prijsonderzoek als een eerste indicatie bedoeld. Een ander opvallend resultaat uit dit onderzoek is dat Intel op alle webshops dominant is. Het aandeel van laptops met AMD processoren is zo’n 26% tegenover gemiddeld ruim 60% voor Intel.

Intel lijkt goedkoper, maar …

Bij Media Markt lijkt Intel goedkoper uit de bus te komen. Dit blijken laptops met processoren van de elfde generatie. Die vallen niet onder dit onderzoek en vallen dus af. De prijzen liggen waarschijnlijk lager omdat deze laptops uit het assortiment gaan. Bij Coolblue lijkt het prijsverschil miniem, maar ook daar blijkt uit nader onderzoek dat het om elfde generatie Intel processoren gaat.

Aanbiedingsprijzen zijn ook niet meegenomen in het onderzoek, bij mogelijke aanbiedingen telt de vermelde adviesprijs.

AMD nog altijd goedkoper

Op alle webshops zijn de goedkoopste modellen met twaalfde generatie Intel i7 en AMD Ryzen 7 vergeleken. AMD blijkt nog altijd goedkoper dan Intel, met een gemiddeld prijsverschil van 175,-. Het grootste prijsverschil is maar liefst 280,-, terwijl het kleinste prijsverschil 100,- is.

Specifieker vergelijk voor een beter beeld

Een specifiekere vergelijking zorgt voor een nog beter beeld. Een specifiek model van een merk dat leverbaar is met zowel Intel i7 als AMD Ryzen 7 laat zich nog beter vergelijken. Ook op de website van Lenovo is het dan zaak op te letten dat het om Intel processoren van de twaalfde generatie gaat. Ook hier blijkt dat modellen met AMD processoren goedkoper uit de bus komen. Bij Lenovo gaat het dan vooral over 14 inch laptops, waar de fabrikant in grossiert.

Goedkoper en aanbevolen voor grafisch werk

De conclusie van het prijsonderzoek is dat AMD nog altijd goedkoper is dan Intel, met de kanttekening dat de twaalfde generatie Intel processoren nieuwer is dan de Ryzen 5000-serie, die zo’n anderhalf jaar ouder is. AMD daarentegen wordt nog altijd aanbevolen voor laptops waarop intensieve grafische taken zoals videobewerking, beeldbewerking en gamen worden uitgevoerd.

Consument heeft keuze

Er is meer keuze in laptops met Intel processoren dan met AMD processoren, waarbij het opletten is of de Intel processoren van de elfde of de twaalfde generatie is. Hoewel de laptops met de processoren van de elfde generatie goedkoper zullen zijn, zullen de laptops met de nieuwere processoren krachtiger zijn en meer toekomstbestendig zijn. De consument heeft keuze, waarbij de prijsbewuste consument al gauw bij een laptop met een AMD processor uitkomt.

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...