Connect with us

Hi, what are you looking for?

Cultuur

Lancering kunstproject Women in Art 2023 op International Women’s Day

Op 8 maart is het International Women’s Day. Voor Kiekie Art, creatief platform van FotoLabkiekie, dé aanleiding om heel maart groots uit te pakken met kunstproject Women in Art 2023. Women in Art 2023 is een programma om de kansengelijkheid van vrouwen in de kunst te vergroten.

Gevarieerd aanbod van beelden

Dit project -met internationale allure- komt volledig tot bloei in Amsterdam West en is een samenwerking met 10 vrouwelijke curatoren, UN Women, WePresent by WeTransfer en Stadsdeel West. Via www.kiekie-art.com bieden geselecteerde vrouwelijke kunstenaars een gevarieerd aanbod van beelden aan.

Vijftien procent van de opbrengsten van deze online print sale gaat naar UN Women. De rest van de opbrengst gaat naar de vrouwelijke maker.

Van on(der)schatbare waarde

Vrouwelijke kunstenaars worden anno 2023 nog steeds ondergewaardeerd, blijkt uit onderzoek van onder andere ABN AMRO en WOMEN Inc. Slechts twee procent van de totale omzet op veilingen tussen 2008 en 2019 werd besteed aan kunst gemaakt door vrouwen en vrouwelijke kunstenaars verdienen op jaarbasis gemiddeld een derde minder dan hun mannelijke collega’s.

Denise Woerdman van Kiekie Art: “Wij vinden het hoog tijd om ons in te zetten voor de prachtige kunst die onze vrouwelijke collega’s creëren, door ze met Women in Art een apart platform te geven.”

Musea vol met kunst van vrouwen, graag

Cathelijne Blok, The Tittymag

Groot feest in De Hallen Studio’s

Op 24 en 25 maart wordt er een uitgebreide expositie georganiseerd waarbij vrouwelijk creatief talent wordt uitgelicht. Deze expositie valt tevens samen met het 10-jarig jubileum van Kiekie Tabloid: een fotografie platform opgericht met als doel te informeren, inspireren en motiveren.

Kiekie heeft tien binnen- en buitenlandse prominente vrouwen uit het creatieve veld gevraagd om als gastcurator twee vrouwelijke kunstenaars aan te dragen. Deze 20 zijn aangevuld met de vrouwelijke kunstenaars op www.kiekie-art.com. Totaal maar liefst 45 vrouwelijke kunstenaars.

De gastcuratoren zijn:

  • Eva de Vos (Chef beeldredactie, Het Parool)
  • Monique Bleeker (mede oprichtster LINDA. Magazine)
  • Caroline Hunter (award winnende fotoeditor The Guardian, London)
  • Claudia Hinterseer (oprichtster NOOR Agency)
  • Suzanne Tromp (Senior Art en Fotografie Editor WePresent bij WeTransfer)
  • Cathelijne Blok (The TittyMag), Marloes Heineke (NRC)
  • Ilvy Njiokiktjien (onafhankelijk fotojournalist en multimedia maakster)
  • Birgit Donkers (directrice Nederlands Fotomuseum)
  • Hedy van Erp (oprichtster eerste foto-agentschap in Nederland)

Grande opening met Geraldine Kemper

Geraldine Kemper opent de expositie op 24 maart in de Hallen Studio’s en zal tevens haar finale foto uit het tv programma ‘Het Perfecte Plaatje’ online op kiekie-art.com veilen. Zo draagt de hoogste bieder direct bij aan de missie om vrouwenrechten en vrouwelijk talent in de kunst in de kijker te spelen. Op 25 maart start in de Hallen Studio’s om 10 uur het uitgebreide publieksprogramma met o.a. Workshops (Eizo en Canon), inspirerende lezingen, portfolio reviews en nog veel meer. Het publieksprogramma is toegankelijk voor iedereen.

Buitenexpositie op Mercatorplein

Naast deze expositie op 24 en 25 maart wordt tevens een buitenexpositie georganiseerd op het Mercatorplein in Amsterdam West, die de gehele maand maart open zal zijn voor publiek. De opening hiervan vindt plaats op 8 maart, Internationale Vrouwendag, om 17:00 uur, die wordt ingeleid door Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki. De beelden hiervan zijn gecureerd door ‘Vrouwen van West’.

Een tiental ondernemende vrouwen uit Amsterdam West die samen het dialoog zijn aangegaan rondom de kunst die zij gepresenteerd hebben gekregen. Kiekie hoopt om zo op straatniveau het gesprek aan te wakkeren en kunst toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Online limited edition print sale

Gedurende de hele maand maart zullen alle kunstenaars 2 beelden als gelimiteerde fine art print te koop aanbieden, een totaal van 90 kunstwerken. Dit is een gevarieerd aanbod dat loopt van fotografie tot illustratiekunst.

Inschrijven voor de expositie en het publieksprogramma kan op fotolabkiekie.com/women-in-art/

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...