Connect with us

Hi, what are you looking for?

Gezondheid

Kurkuma: daar zit wat in

Kurkuma ken je vast wel als het gele ingrediënt dat veel in curry’s wordt gebruikt. In India wordt het al jaren gezien als een enorm veelzijdig supplement, met vele gezondheidsvoordelen. Gelukkig dringt die visie ook in het Westen steeds verder door. Kurkuma (turmeric in het Engels) wordt inmiddels zelfs als superfood gezien.

Kurkuma is een krachtig kruid

Curcuma longa, ook wel Indische saffraan genoemd, is een kruidachtige vaste plant uit de Zingiberaceae-familie, die verwant is aan gember en kardemom. Van de plant gebruiken we de wortels. Door de mooie okergele kleur wordt het gebruikt om kleur aan gerechten te geven, en bijvoorbeeld ook aan cosmetica. In de Oosterse keuken wordt het echter voornamelijk als smaakmaker ingezet.

Kurkuma wordt bovendien al lang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, die in India duizenden jaren oud is. Inmiddels zijn de voordelen voor onze gezondheid ook hier bekend.

Wat doet kurkuma voor je gezondheid?

Er zijn enorm veel redenen waarom kurkuma goed voor je is:

  • Kurkuma is een antioxidant, wat betekent dat het vrije radicalen kan bestrijden*
  • Het draagt bij aan de gezondheid van gewrichten*
  • Het ondersteunt de lever door vet af te breken*
  • Kurkuma helpt de ontstekingsreacties in het lichaam onder controle te houden*
  • Draagt bij aan een goede eetlust*
  • Ondersteunt de bloedcirculatie en de hartfunctie*
  • Helpt het immuunsysteem*
  • Ondersteunt een gezonde huid*

Dat is nogal wat. In India wisten ze dit dus al lang, maar gelukkig kun jij nu ook profiteren van alles wat kurkuma je te bieden heeft.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Koken met kurkuma

Niet iedereen vindt kurkuma lekker. En al vind je het wel lekker, het past niet altijd in elk gerecht. Een lekkere pasta carbonara knapt bijvoorbeeld niet op van een snuf kurkuma. Terwijl het toch goed is om deze super-specerij regelmatig binnen te krijgen, bij voorkeur zelfs dagelijks. Kurkuma wordt namelijk niet zo goed opgenomen door het lichaam. Daarom is een hoge dosis nodig om er iets aan te hebben.

Gelukkig zijn er daarvoor supplementen verkrijgbaar, als capsules, thee of vers sap bijvoorbeeld. Deze zijn makkelijk in te nemen en bevatten een stevige concentratie van deze gele krachtpatsers. Zo weet je zeker dat je optimaal gebruik maakt van wat gewoon in de grond groeit – alleen nu in een handig supplement.

Vers kurkumasap

Een goede manier om kurkuma te consumeren – of te verwerken in gerechten – is met vers kurkumasap. Met kurkumasap zorg je ervoor dat je voldoende binnenkrijgt om optimaal van alle gezondheidsvoordelen te kunnen genieten. Je kunt het sap ook mixen met andere sappen, of bijvoorbeeld in thee gebruiken. Denk er wel aan dat je het dan verdunt, dus wellicht wil je er uiteindelijk meer van drinken. Kurkumasap is trouwens ook al in gemixte variant verkrijgbaar, bijvoorbeeld in de smaak kurkuma-mandarijn.

Thee met kurkuma

Je kunt zelf aan de slag gaan met kurkumapoeder in heet water, maar echt lekker is dat niet. Taka Turmeric maakt smaakvolle kurkumathee, gemend met andere kruiden en specerijen volgens Ayurvedische Pitta Dosha-principes. In de thee zit ook zwarte peper verwerkt. Kurkuma en zwarte peper hebben beide gezondheidsvoordelen, dankzij de bestanddelen curcumine en piperine. Aangezien piperine de absorptie van curcumine in het lichaam tot 2.000% verhoogt, vergroot het combineren van de specerijen het effect enorm.

Kurkumasupplementen in capsules

Zwarte peper wordt dan ook vaak als ingrediënt toegevoegd aan andere kurkumasupplementen. Daarnaast bevat het natuurlijk een sterke concentratie van goede kwaliteit kurkuma. Bij Taka Turmeric zijn de capsules 100% vegetarisch, en is de kurkuma van biologische oorsprong. Uiteraard zijn ze gemakkelijk in te nemen, voor je dagelijkse dosis.

Recepten met kurkuma

Koken met kurkuma is natuurlijk ook gewoon een heel goed idee. Vooral Oosterse gerechten lenen zich hier goed voor, zoals noedels of rijstgerechten. Ook ‘golden milk’ is populair. Dit wordt in India vaak gedronken voor het slapengaan. Deze warme drank wordt gemaakt met kurkuma, zwarte peper (is ‘ie weer), kaneel en siroop of honing. Daar wordt vaak melk of een plantaardige melkvervanger aan toegevoegd, naast heet water. Lekker én gezond.

Pak kurkuma gewoon mee

Hoe je ook kurkuma gebruikt, het is niet voor niets al duizenden jaren een klassieker in het Verre Oosten. Met al die gezondheidsvoordelen is het zonde om het te negeren, toch?

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...