Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tips

Hondenbescherming start petitie veilige hondenlosloopgebieden

De Koninklijke Hondenbescherming is een landelijke petitie gestart om de veiligheid in hondenlosloopgebieden te vergroten. In een paar uur is de petitie al door meer dan duizend mensen getekend. “Er gebeuren nu te veel ongelukken: tussen honden, maar ook tussen honden en andere gebruikers van parken, natuurgebieden, et cetera. Er moet echt meer aandacht komen, om te voorkomen dat ongelukken nog ernstiger worden.”

Veel losloopgebieden levensgevaarlijk

Regelmatig ontvangt de Koninklijke Hondenbescherming klachten over onveilige uitlaat- of losloopgebieden voor honden. Zowel van hondenliefhebbers als van mensen die last hebben van de honden. “Het is met veel losloopgebieden in Nederland bedroevend gesteld. Ze zijn vaak levensgevaarlijk ,” vertelt Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming.

De organisatie is daarom een petitie gestart om gemeenten op te roepen voor veilige losloopgebieden te zorgen.

Stress, ongelukken en ergernis

Volgens de Hondenbescherming zijn de weinige veilige losloopgebieden inmiddels ontzettend druk met mensen die allemaal juist daar hun hond willen uitlaten. Dat leidt tot stress bij honden en baasjes, waardoor ongelukken gebeuren. Ook is er veel ergernis bij mensen zonder honden die daar komen voor de rust of voor recreatie en last hebben van de vele loslopende honden.

Losloopgebied op papier

Het probleem zou een stuk minder zijn als de vele andere toegewezen “losloopgebieden” veilig zouden zijn. “Gemeenten zijn vaak trots dat zij wel tientallen losloopgebieden hebben, maar in de praktijk loopt daar letterlijk geen hond. Ze plaatsen een bord in een groene border langs een provinciale weg en hebben dan op papier een losloopgebied gecreëerd. Deze gebieden zijn vaak levensgevaarlijk, voor zowel honden als andere weggebruikers,” aldus Groenendijk.

Een doorgaande weg met daarnaast een groenstrook waar een verbodsbord voor fietsers staat, die niet op de doorgaande weg mogen komen, met ongeveer een meter daarnaast een paaltje met een teken dat hier een hondenlosloopgebied begint.

Goed bereikbare en veilige losloopgebieden

De Hondenbescherming vindt het belangrijk dat gemeenten in hun beleid voor een veilige leefomgeving aandacht besteden aan goed bereikbare en veilige losloopgebieden. Sinds corona is de hondenpopulatie enorm gegroeid. Maar liefst een op de vijf huishoudens heeft een hond. Beweging is voor de hond essentieel voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Ongelukken voorkomen in ons aller belang

Honden die weinig bewegingsruimte hebben, krijgen allerlei gezondheidsklachten en raken gestrest. Dat kan weer leiden tot een verstoorde leefomgeving tussen mens en hond. En tot ongelukken. Groenendijk: “Het is in ons aller belang dat we op een veilige en plezierige manier samen kunnen leven. Als we ongelukken kunnen voorkomen, dan moeten we dat doen.”

Handboek losloopgebieden voor gemeenten

Met de petitie wil de Hondenbescherming gemeenten oproepen om werk te maken van het beveiligen en verbeteren van de losloopgebieden. De organisatie heeft een handboek vol tips klaarliggen om gemeenten te helpen dit te realiseren.

“Het helpt bijvoorbeeld enorm als het gebied omheind is, en er een duidelijk bord staat wat de regels zijn, dat fietspaden en wegen worden afgeschermd en dat er variëteit is in vegetatie. Het zijn vaak helemaal geen extreme verbeterpunten, maar ze zorgen wel enorm voor een veiligere situatie.”

De petitie is op het moment van schrijven al meer dan 5.000 keer getekend.

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...