Zonnepanelen op groene daken leveren 17% meer elektriciteit op dan zonnepanelen op kale daken, blijkt uit onderzoek van de University of Technology Sydney. Volgens Esther de Groot van Stichting Stimular is er is nóg meer winst te behalen, namelijk op het gebied van biodiversiteit. En wel door op groene daken te kiezen voor verschillende soorten inheemse beplanting. Als ondernemers deze kans grijpen en slimme plantkeuzes maken pakt dit positief uit voor de voedselvoorziening van insectensoorten, zoals vlinders, hommels en bijen.
Biodiversiteit neemt in drastisch tempo af
Esther de Groot: “Behoud van biodiversiteit is erg belangrijk om de leefbaarheid van de aarde te garanderen. Vooral in Nederland, waar biodiversiteit in een drastisch tempo afneemt, is het erg belangrijk om maatregelen te nemen die deze afname tegengaan. Steeds meer mensen leggen zonnepanelen op hun dak. De ondergrond van de panelen wordt beter benut als er beplanting groeit.
Beplanting op daken zorgt voor waterdamp in de lucht waardoor de zonnecellen worden gekoeld. Door dit proces leverden de panelen uit het onderzoek op daken met beplanting meer elektriciteit op.”
Inheemse dakbeplanting
Inheemse planten zijn de verbinders tussen planten en dieren. Insecten zijn namelijk voor hun voedsel en schuilplekken afhankelijk van planten die van nature in hun omgeving voorkomen. De Groot: “Planten die uitheems zijn en dus niet van nature in ons landschap voorkomen zijn daardoor voor veel insecten onbruikbaar.
Zonde, want door bewust te kiezen voor de juiste beplanting kan een groen dak voor een negenvoudige toename van insectensoorten zorgen.”
Jaarrond in bloei
Optimale dakbeplanting bestaat uit verschillende inheemse planten die bestendig zijn tegen de extreme omstandigheden op daken: droogte, hitte, wind en zon. Daarnaast is het belangrijk dat er jaarrond planten in bloei zijn zodat er elk seizoen voldoende voedsel is.
Optimaal resultaat voor mens, dier en klimaat
“Bij een aanbesteding voor zonnepanelen moet met deze aspecten rekening gehouden worden”, stelt De Groot. “Het is zinvol om advies in te winnen bij specialisten. Op die manier wordt het dak efficiënt gebruikt en benut je ook andere voordelen. Planten vangen namelijk ook fijnstof af, vangen het regenwater op en hebben een isolerende werking op gebouwen.”
Draagkracht dak voldoende?
“Voor ondernemers die overwegen om zonnepanelen te plaatsen is het goed om eerst de dakconstructie te laten controleren”, adviseert De Groot. “Is de draagkracht voldoende voor ook een groen dak? Dan kan het beste voor diverse inheemse beplanting worden gekozen met optimaal resultaat voor mens, dier en klimaat.”