Connect with us

Hi, what are you looking for?

Financieel

Gratis OV voor 66-plussers met krappe beurs nog dit jaar mogelijk

Inwoners van de provincie Utrecht van 66 plus en met een inkomen van maximaal € 21.000 kunnen nog steeds gebruik maken van het gratis OV-abonnement. In de hele provincie Utrecht kunnen ouderen met een krappe beurs met dit abonnement na 9 uur ’s ochtends gratis gebruik maken van bus en tram. De actie loopt tot 9 december 2023.

Provincie nodigt mensen uit aanvraag te doen

De provincie Utrecht vindt het belangrijk om iedereen bewegingsvrijheid te bieden en de gelegenheid te geven sociale contacten te onderhouden. Daarom is de provincie in 2022 gestart met de proef voor gratis OV. Tot nu toe vroegen 3500 personen een abonnement aan en maken al ruim 2550 ouderen gebruik van de actie.

Hoewel de actie nu al geslaagd is, nodigt de provincie ouderen die nog geen aanvraag voor vrij reizen hebben gedaan dit alsnog te doen. Er zijn nog OV-abonnementen beschikbaar. Mensen die het lastig vinden om het aanvraagformulier in te vullen, bijvoorbeeld met het downloaden van de inkomensverklaring bij de Belastingdienst, kunnen hulp vragen bij een bibliotheek in de buurt. De actie loopt tot 9 december van dit jaar.

“Ik geniet met volle teugen van het mooie cadeau in de vorm van vrij reizen. Aangezien ik geboren ben in Utrecht, op de plek waar nu de grote moskee staat, is het super fijn om weer eens zomaar voor het plezier in de Kanaalstraat, maar ook op het nieuwe Hoog Catharijne te gaan kijken. Een prachtige actie.” 

Een deelnemer

66 plussers met lage inkomen

Ouderen die de leeftijd van 66 jaar hebben bereikt, in de provincie Utrecht wonen en niet meer te besteden hebben dan € 21.000 per jaar kunnen gebruik maken van dit aanbod. Dit was voorheen € 17.700, maar de AOW-grens is dit jaar verhoogd. Iedereen die met een inkomstenverklaring van de Belastingdienst kan aantonen dat hij/zij aan deze voorwaarden voldoet en zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis OV-abonnement dat op hun persoonlijke OV-chipkaart wordt geladen.

Aanvragen via gratisreizenouderen.nl

Op de website gratisreizenouderen.nl kan het gratis OV-abonnement worden aangevraagd. Hier staat uitgelegd welke stappen mensen moeten nemen om het abonnement aan te vragen. Wanneer mensen niet op internet kunnen of hulp nodig hebben bij de aanvraag, kunnen ze naar de bibliotheek waar een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) aanwezig is. Het overzicht met deelnemende bibliotheken staat ook op de website.

Er zijn folders met uitleg beschikbaar bij bibliotheken, voedselbanken, buurthuizen en de servicewinkels van U-OV op Utrecht CS en Syntus Utrecht op Amersfoort station. De actie met gratis reizen is een initiatief uit het coalitieakkoord en wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...