Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nieuws

Dit zijn drie van de populairste Griekse eilanden

Griekenland is al jarenlang een van de populairste bestemmingen voor een zomervakantie. Vanwege de afstand kiezen de meeste mensen voor een vliegvakantie naar dit prachtige land, dat bekend staat om zijn vele eilanden met de typische witte gebouwen met blauwe daken, al parelwitte stranden en azuurblauwe zee.

3 populaire eilanden in Griekenland

Op het vasteland zijn de twee grootste steden Athene en Thessaloniki erg in trek. Veruit de meeste toeristen bezoeken de Griekse eilanden. Dit zijn 3 van de populairste Griekse eilanden, in willekeurige volgorde:

Zakynthos

Zakynthos behoort tot de Ionische eilanden in de Ionische Zee, tussen het westen van Griekenland en Italië. Zakynthos is het derde grootste en meest zuidelijke van deze Zeven (grote) Eilanden, of Heptanissa in traditioneel Grieks, waar ook Corfu toe behoort.

Zakynthos telt circa 41.000 inwoners, waarvan er ongeveer 13.000 in de gelijknamige hoofdstad wonen. Tijdens je vakantie naar Zakynthos, moet je zeker een bezoekje brengen aan Zante, of Zakynthos-stad. Bij een grote aardbeving in 1953 werd de stad bijna compleet verwoest. Door de herbouw volgens oude bouwplannen en de historiserende nieuwbouw is daar tegenwoordig nog weinig van te merken.

Zakynthos staat bekend om zijn indrukwekkende kliffen en zeegrotten, waarin het wit van de grotten zich vermengt met het blauw van de zee, wat voor een prachtig kleurenspel zorgt. Deze grotten vind je aan de noordkust van het eiland.

Tijdens je verblijf op Zakynthos, of vakantie op een van de andere eilanden in de buurt, moet je zeker een bezoekje brengen aan Navagio Beach, beter bekend als Shipwreck Beach, vernoemd naar het scheepswrak dat symbolisch is geworden voor Zakynthos. Dit scheepswrak, de Panagiotis, ligt er sinds 1980 en strandde terwijl het smokkelwaar vervoerde.

Kos

Kos ligt in de Egeïsche zee en maakt net als Rhodos deel uit van de eilandengroep de Dodekanesos, of de Twaalf Eilanden. Het eiland ligt niet ver van de Turkse kust, tussen Samos en Kreta.

Het eiland Kos heeft circa 33.000 inwoners, waarvan twee derde in de hoofdstad woont die naar dezelfde naam luistert. In de Hellenistische periode, de bloeitijd van het oude Griekenland, was Kos beroemd om zijn sanatorium, gesticht door Hippocrates van Kos, de grondlegger van de moderne geneeskunde. Denk ook aan de eed van Hippocrates. De ruïnes van het Asklepieion van Kos liggen ongeveer 4 km ten zuidwesten van de hoofdstad en mogen niet ontbreken op je to-do-list tijdens je vakantie op Kos.

In de hoofdstad zelf vind je ook tal van bezienswaardigheden, zoals de oude marktplaats, het 14e-eeuwse kasteel Neratzia en de Plataan van Hippocrates, de boom waaronder Hippocrates volgens de overlevering zijn leerlingen zou hebben onderwezen. In de stad vind je ook vele leuke eetgelegenheden en terrasjes.

Naast Kos-stad zijn het dorpje Antimachia en het toeristisch bergdorpje Zia een bezoekje waard. Natuurlijk kun je op Kos ook lekker aan het strand luieren. Het bekendste strand van Kos is Lambi Beach, ten noordwesten van de hoofdstad.

Santorini

Last but not least: Santorini. Deze populaire vakantiebestemming behoort tot de Cycladen, een groep van 33 eilanden in de Egeïsche zee. Het eiland Santorini behoort zelf tot een grotere groep eilanden met dezelfde naam.

De vorm van de eilandengroep is ontstaan door een grote vulkaanuitbarsting in de Minoïsche periode: de Minoïsche uitbarsting, waarbij de oude havenstad en archeologische vindplaats Akrotiri onder maar liefst 50 meter puimsteen verdween. De uitbarsting veroorzaakte tevens een grote tsunami, die voor een enorme verwoesting op Kreta moet hebben gezorgd.

Aan deze vulkaanuitbarsting ‘dankt’ Santorini zijn typische zwarte vulkaanstranden. Aan de randen van de kraters zijn dorpen gebouwd, met de kenmerkende witte kerkjes met felblauwe koepels. Een van die dorpjes is het sprookjesachtige Firostefani, op het hoogste punt van Santorini, dat vanaf de steile kliffen een prachtig uitzicht op zee biedt en mede daardoor een erg populaire vakantiebestemming is.

Waar Kreta de bakermat vormde van de Minoïsche beschaving, is Santorini waarschijnlijk de geboorteplaats van de ongeveer even oude, maar korter durende Cycladische beschaving, die mede door de vulkaanuitbarsting teloor is gegaan.

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...