Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten & drinken

BN’ers kiezen de beste kaas en zuivel van Nederland, gemaakt op de boerderij

Eén keer per jaar kiezen professionele keurmeesters de beste kaas, zachte kazen en zuivel, gemaakt op de boerderij. Boeren en boerinnen uit het hele land – die zelf hun melk verwerken tot kaas of zuivel – strijden om de Den Besten Cum Laude Award. Deze prijs heet ook wel ‘de gouden melkbus met de grote oren’.

Drie dagen lang staat Fort Wierickerschans in Bodegraven in het teken van de verkiezing van de Cum Laude Awards, de grootste landelijke keuring. Op 14 en 15 maart keuren professionele keurmeesters de kazen en zuivel, in dertien verschillende categorieën.

In groepjes van twee beoordelen zij de ingezonden producten op verschillende aspecten: uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld?) en consistentie (is de kaas lekker smeuïg?). Geur en smaak zijn uiteraard het allerbelangrijkst. De beste kaas en zuivel in elke categorie krijgt het predicaat ‘Cum Laude’ en wint een bronzen, zilveren, gouden of zelfs platina medaille.

BN’ers kiezen de allerbeste kaas en zuivel

Op woensdag 16 maart beoordeelt een culinair panel van journalisten, koks en vinologen de winnaars van een platina medaille nog eens op geur en smaak. Sandra Ysbrandy, Laura de Grave, Felix Wilbrink, Ramon Beuk, René Pluim, Sharon de Miranda en Martine Hauwert bepalen met elkaar wie de uiteindelijke winnaar wordt van de Den Besten Cum Laude Award in de categorie kaas en in de categorie zuivel.

Roadshow, video’s en prijsuitreiking

Vanwege corona is er – net als vorig jaar – geen grote prijsuitreiking in Fort Wierickerschans. Met een roadshow verrast de organisatie de winnaars van een platina medaille op hun eigen boerderij.

Marije van der Poel, een van de organisatoren, vertelt: “Zodra de eerste winnaars bekend zijn, stappen we in de auto en crossen we met een promotieteam door heel Nederland. Vorig jaar was dat een groot succes. We maken foto’s en een vlog, zodat iedereen kan meegenieten van de prijswinnende, enthousiaste boeren en boerinnen.”

Geheimhouden

Winnaars van Cum Laude Awards moeten tot vrijdag 18 maart geheimhouden dat hun kaas of zuivelproducten tot de Cum Laude-producten behoren. “Vrijdag maken we vanaf 7 uur ‘s ochtends elk uur een winnaar bekend. Dat gebeurt allemaal online, via video’s die we op de boerderijen van de winnende zuivelproducten hebben gemaakt. De filmpjes worden gedeeld op de YouTube-pagina van Boerderijzuivel en via Facebook en Instagram.”

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...