Connect with us

Hi, what are you looking for?

Besparen

Besparen met led: wat je moet weten

Rondom ledverlichting is nog veel onduidelijk. Zo zijn velen nog in de veronderstelling dat led kil licht geeft en dat ledlampen duur zijn. Dit is wat je nu echt moet weten over led en hoe je echt bespaart met led.

Led is energiezuinig

Een open deur, maar heel erg waar: led is energiezuinig. Met led bespaar je tot wel 80% aan elektriciteit. Je kan zelfs tot €10 per jaar aan elektriciteitskosten besparen per ledlamp. Hiermee is led zo voordelig dat het zelfs loont om werkende gloeilampen te vervangen door led. De levensduur van 7.000 branduren, tegenover 1.000 branduren voor een gloeilamp, betekent dat 1 ledlamp dus net zo lang meegaat als 7 gloeilampen.

Tel uit je winst.

Led dimmen

Er zijn ook dimbare ledlampen verkrijgbaar. Let dus bij aanschaf goed op of je standaard ledlampen koopt of dat deze te dimmen zijn. Je bespaart trouwens weinig extra elektriciteit door licht te dimmen. Het energieverbruik loopt bij dimmen van licht onevenredig terug. Wel heb je voor led vaak een speciale led-dimmer nodig. Dimmen is dus vooral een kwestie van sfeer of zelfs een praktische keuze, niet van extra besparen.

Kil licht is verleden tijd

Led heeft de reputatie dat het kil licht geeft. In de beginjaren gaf ledverlichting inderdaad kil blauw licht. Sinds enkele jaren is dat echter verleden tijd. De ontwikkelingen zijn zo snel gegaan dat met led zelfs heel natuurlijk licht kan worden gecreëerd. Er zijn ledspots verkrijgbaar waarmee je licht krijgt dat vrijwel identiek is aan zonlicht.

Nog meer voordelen

Ledlampen zijn steviger dan gloeilampen, waardoor ze minder gauw kapot gaan bij bijvoorbeeld verplaatsen. Daar bespaar je dus ook nog wat op als je weleens een gloeilamp had die knapte. Een ander voordeel van led is dat het geen kwik bevat, waarmee het nog eens een extra milieuvoordeel heeft.

Geen nadelen?

Heeft led dan helemaal geen nadelen? Toch wel. Ledlampen kunnen niet goed tegen extreme warmte. Zorg er daarom voor dat je ledlampen hun warmte wel goed kwijt kunnen. Ledlampen kopen? Dit is waar je op moet letten bij de aankoop van ledlampen.

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...