Connect with us

Hi, what are you looking for?

Reizen en vakantie

Aantal campers blijft stijgen, caravan nog wel ruim aan kop

De dagen worden langer en de temperaturen zachter. Campings openen hun poorten. Kortom: het is lente. Wéér rijden dit jaar meer campers dan voorgaande jaren op de weg. En wederom daalt het aantal caravans. Wat is de trend? En waar moet een eigenaar op letten als hij de camper of caravan van stal haalt?

De inhaalrace van campers

Er komen steeds meer campers bij. Volgens de RDW en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er op 1 januari 2023 ruim 173.657 kampeerauto’s geregistreerd in Nederland. Jolanda Woldhuis, manager voertuigregistratie; “Dat is een stijging van bijna 8% ten opzichte van het jaar ervoor.

Deze stijging kan niet tippen aan die van 2021. In dat jaar werd het aantal campers mede door corona met meer dan 10% opgestuwd. Sinds 2019 is het aantal geregistreerde campers met bijna 36% gestegen. Bovendien bieden campers steeds meer comfort en luxe”.

Caravans ruim het dubbele

Ondanks de groei van het aantal campers blijft de caravan ruim aan kop. Sinds 2019 zijn er weliswaar 15.589 minder caravans geregistreerd. Maar met een totaal van 406.735 is de ‘sleurhut’ nog altijd een populair rollend vakantieverblijf. Ruim het dubbele van het aantal campers. En gezien de geringe afname van 4% sinds 2019, blijft de caravan -ondanks de positie achter de auto- nog lange tijd aan de leiding.

5 tips voor als de camper de stalling verlaat

Haal je de camper uit de stalling, houd dan zeker rekening met de volgende punten:

  1. Als eigenaar moet je ervoor zorgen dat de schorsing van de camper is beëindigd voordat die de weg op gaat. Dit kan je direct doen via de website van de RDW.
  2. Houd rekening met de toegestane maximum massa (TMM). Is de TMM van je camper bijvoorbeeld 3.500kg en heeft de camper een rijklaar gewicht van 3.100kg? Dan is het laadvermogen (inclusief gewicht van passagiers) maximaal 400kg.
  3. De eigenaar moet altijd de bandenspanning checken, het profiel en de band controleren op eventuele scheuren.
  4. De eigenaar moet rekening houden bij het beladen van een caravan met het maximale gewicht op de trekhaak (kogeldruk). Een té hoge kogeldruk zorgt voor een slechte wegligging en vermindert de werking van de remmen.
  5. Wil je juist een camper of caravan kopen? Dan is het goed om juist ook te kijken naar de technische staat van het voertuig en niet alleen de inrichting. Als koper kan je ook vragen om een RDW-voertuigrapport. De eigenaar van een camper of caravan kan dit gratis aanvragen op de website van de RDW. 
Top 5 tips caravans en campers samengevat: banden, schorsing, toegestane maximum massa, kogeldruk en technische staat.

Ook interessant

Huis & tuin

Een heerlijke geur in huis kan zo fijn zijn en is soms ook hard nodig. Het is het eerste wat opvalt als je thuiskomt...

Drenthe

Bouke Scholten, winnaar van het tv-programma ‘The Tribute, Battle of the bands’ trekt ook als gast van C&R Podcast aandacht in binnen- en buitenland....

Nieuws

Nederlanders zouden de caravan wel uitgevonden kunnen hebben. Als we er niet met de caravan op uit trekken, huren we wel een stacaravan op...

Nieuws

Een maand geleden werd ik geattendeerd op de website van Lucidspark. Zij bieden een online dienst aan waarmee je een digitaal whiteboard krijgt. Ideaal om...